Naše nejlepší tipy pro léto bez starostí

dub 11, 2023

Všichni jsme připraveni na zábavu na slunci, ale je důležité pamatovat na to, abyste zůstali v bezpečí a chránili svou pokožku během teplých letních dnů. Zde je náš průvodce ochranou před sluncem pro vás i pro vaše dítě.

Používejte stínítko na kočárek 

Malá miminka do 6 měsíců by se měla zdržovat ve stínu a vůbec by se neměla vystavovat přímému slunečnímu záření, protože jejich kůže je příliš jemná a ještě neobsahuje dostatek melaninu. Melanin je pigment, který dodává barvu vlasům a očím a poskytuje určitou přirozenou ochranu před slunečními paprsky. 

I starší děti by se měly co nejvíce vyhýbat slunci, zejména mezi 11. a 15. hodinou, kdy je sluneční záření nejsilnější. Takže používání nějaké sluneční clony na kočárku je obecně velmi dobrý nápad, jak chránit pokožku vašeho dítěte na slunci. Nepřetahujte však přes kočárek kus látky – miminku to možná poskytne stín, ale vevnitř v kočárku by se mohl příliš zahřát vzduch, protože látka bude bránit proudění vzduchu.

 

 

Používejte prostředky s ochranným faktorem, i když je zataženo nebo když jste ve stínu

Věděli jste, že UV paprsky mohou pronikat i přes mraky a skrze látku? Takže, i když je zataženo nebo když sedíte ve stínu pod slunečníkem, stále je potřeba používat prostředky s ochranným faktorem, abyste si chránili pokožku před UV zářením. To platí samozřejmě i pro děti.

Důležitá věc, na kterou je třeba dávat pozor, je UV index. Obvykle se uvádí denní UV index, což je vypočet intenzity slunečního UV záření dopadajícího na Zemi ve vaší oblasti. Vždy, když je UV index vyšší než 3, se doporučuje používat opalovací krém – i když je zataženo nebo jste ve stínu.

 

Opalovací krém aplikujte 15 minut předtím, než jdete ven – a znovu každé 2 hodiny 

Nejlepší ochranu vám opalovací krém poskytne, když jej aplikujete 15 minut před tím, než jdete ven. Může se tak vstřebat do pokožky dříve, než by byl vystaven působení vnějších faktorů, které by mohly oslabit jeho účinek. Mezi takové faktory patří například pocení, koupání, otírání ručníkem nebo otěr oblečením a celková aktivita.

Velmi důležité také je použít správné množství opalovacího krému. Nejjednodušší způsob, jak si zapamatovat správné množství opalovacího krému, které je třeba použít, je tento: 1 plná dlaň na 1 tělo. Takže jedna dlaň dospělého člověka na jedno dospělé tělo a totéž platí pro děti. Pro udržení ochrany před slunečním zářením během dne je nutná opakované nanášení opalovacího prostředku. Obecným pravidlem je opakovat aplikaci každé 2 hodiny, ale vždy byste měli brát v úvahu typ pleti, denní dobu a to, zda je pokožka vystavena přímému slunečnímu záření nebo jste ve stínu.

 

V době mezi 11. a 15. hodinou, kdy je sluneční záření nejsilnější, vyhledejte stín 

Kolem poledne, když je slunce nejvýše, je na vrcholu i UV index. Důvodem je, že slunečním UV paprskům stačí urazit menší vzdálenost skrze ovzduší než ráno a odpoledne. Opalovací krém byste měli používat neustále, protože UV paprsky mohou proniknout i slunečníkem nebo skrz stromy. Kolem poledne však stále můžete najít určitou ochranu před spálením a úpalem pobytem ve stínu. Takže si dejte pohov a užijte si menší siestu ve stínu!

 

Po plavání nebo pocení nezapomeňte opalovací krém znovu aplikovat 

Nenechte si namluvit, že voděodolný opalovací krém je dost silný, aby vydržel celý den bez nutnosti opakovaného nanášení. S voděodolným opalovacím krémem si dítě může hrát v moři nebo brouzdališti po dobu 40 minut, aniž by vymizela jeho ochrana, ale po 40 minutách se ochrana snižuje přibližně na 50 %. A proto je opětovná aplikace klíčová. 

Dobrý nápad také je použít voděodolný opalovací krém, když se budete věnovat pěší turistice, prohlídce památek nebo sportování na slunci. Ale nezapomeňte, že účinnost voděodolného opalovacího krému se může snížit i pocením.

 

Noste klobouk a odhalenou kůži zakrývejte oděvem

Zopakujeme to znovu: UV paprsky mohou proniknout i látkou, takže byste měli opalovací krém používat neustále. Ještě lepší ochranu vám i vašemu dítěti však poskytne klobouk a zakrytí odhalené kůže oděvem. 

Volte hustě tkané látky z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo viskóza, které vám i vašemu miminku zajistí zchlazení a ochranu. U klobouků opět vsaďte na něco pevně tkaného se širokou krempou – vyhýbejte se slaměným kloboukům s velkými otvory, které propustí slunce. Pro miminko je zvláště důležité vybrat čepičku se širokým kšiltem, která mu ochrání oči a jemnou pokožku na krku a uších. Tip pro profesionály: pokud si vaše dítě klobouček neustále sundává z hlavy, můžete to vyřešit tak, že najdete nějaký klobouček s řemínkem.

Příliš dlouhým pobytem na slunci si můžete přivodit spálení a úpal, někdy také nazývaný úžeh, a to není radno brát na lehkou váhu. Miminka a malé děti jsou k úpalu obzvláště náchylné, protože nemohou regulovat svou tělesnou teplotu tak dobře jako dospělí. Klobouk, který odstíní sluneční UV záření na temeni hlavy, může pomoci s regulací tělesné teploty a zabráněním úpalu, a to jak u dětí, tak u dospělých.

Nemluvě o tom, že bez klobouku si ve skutečnosti můžete i spálit pokožku na hlavě – ano, doopravdy!

 

Tak to byly naše oblíbené tipy na ochranu před sluncem pro léto bez starostí. Používejte opalovací krém a aplikujte ho opakovaně, neustále se chraňte, a hlavně – choďte ven a užívejte si to!