Dítě a rozpočet

Nastávající rodiče
srp 21, 2019

Všichni chceme pro naše děti to nejlepší. Nechápejte nás špatně, sami jako rodiče jsme vděční za všechny vychytávky a pomůcky, které nám mohou učinit život našim dětem, ale také nám samotným, pohodlným a bezpečným.

Naše miminka byla ovšem vychovávána již desetiletí předtím, a to bez všech myslitelných zařízení, které dnes běžně používáme, a i přesto byla šťastná a spokojená. I dnes je možné vychovat zdravá, šťastná miminka, aniž byste vyždímali svou kreditní kartu a bankovní účet na nulu.

Proškrtání vašeho nákupního seznamu vám také pomůže s udržením domácího pořádku. Čím více nadbytečných věcí koupíte, tím více nepořádku a úklidu vás bude čekat! Zde jsou naše nejlepší tipy pro výchovu dítěte s nižším rozpočtem.

Nalezení alternativ z druhé ruky: oblečení, vybavení a hračky pro vaše dítě

Nalezení slušných věcí z druhé ruky pro vaše miminko nejen ušetří peníze vám, ale může to pomoci i ostatním.

  • Pokud máte přátele nebo členy rodiny, jejichž děti jsou již větší, tak se jich zeptejte, zda si od nich můžete něco půjčit nebo koupit. Většina rodičů možnost vyklidit a uvolnit místo ve svých skříních uvítá. Win-win!
  • Hledejte použité zboží, oblečení a jiné nabídky v obchodech ve vašem okolí nebo online. V případě obchodů navíc výdělek často putuje na charitativní činnost, která pomáhá lidem v nouzi buď lokálně, nebo po celém světě. Další win-win!
  • Zkontrolujte své účty na sociálních sítích a uvidíte, zda nenajdete něco vhodného také pro vaše miminko. Můžete také prodat nebo vyměnit své oblečení, zboží a jiné vybavení, čímž pomůžete někomu jinému.

 

Co se vyplatí kupovat z druhé ruky a na co si dát pozor

Teoreticky můžete z druhé ruky koupit téměř vše, co potřebujete v prvních pár letech svého dítěte. I přesto můžete sobě a miminku dopřát také něco nového, samozřejmě! Stačí si vybrat, co chcete upřednostníte při nákupu jako nové. Mohou to být boty, oblečení, nábytek nebo něco jiného. Nakonec zjistíte, že nakupování použitého zboží je navíc zábava!

  • Oblečení. Vaše miminko během prvních pár let velmi rychle vyroste ze svého oblečení. To znamená, že jakékoli oblečení z druhé ruky, které si půjčíte nebo koupíte, bude jen velmi málo použité a bude stále ve skvělém stavu. Vašemu dítěti bude jedno, jak vypadá, jelikož pro malé děti je rozhodující pohodlí. Proto doporučujeme přírodní vlákna, jako je bavlna nebo vlna, které umožňují pokožce volně dýchat.
  • Přebalovací pult, postýlka nebo jiný dětský nábytek. Nejedná se o něco, co by se rodiny obvykle rozhodly ponechat. Jedná se opět o produkty, které jsou obvykle ve velmi dobré stravu, protože nebyly dlouhodobě používané. Je navíc velmi snadné je osvěžit čistícími prostředky či novým nátěrem, po kterém vypadají jako nové. V případě zakoupení použité postýlky ovšem doporučujeme zakoupení nové matrace.
  • Dětský alarm (monitor dechu). Pořízení nových monitorů dechu bývá velmi nákladné a může být tedy velmi výhodné je zakoupit již použité. Výhodné je ovšem také půjčení, které většinou nabízí každá porodnice. Existují také monitory dechu, které se hodí také pro venkovní použití. Pokud tento aspekt požadujete, tak si vždy ověřte specifikaci daného modelu.
  • Hračky pro miminka. Je velmi lákavé pořídit dětem vždy nové hračky, které podpoří jejich rozvoj a nadání. Zvlášť, když je vše tak roztomilé! Každopádně brzy zjistíte, že v množství všech hraček, plyšáků a dalších hraček se již nemáte kam hnout. Proto pořizujte hračky s rozvahou a rozmyslem.

    V prvních letech života navíc platí, že méně je více. Děti totiž své motorické dovednosti nemají vyvinuté natolik, aby zvládly zpracovat místnost plnou hraček, které navíc ne vždy odpovídají svými funkcemi věku dítěte. Proto doporučujeme nejprve používat dětské knížky, několik pestrobarevných plyšových hraček či jiné hračky, které mnohou cvičit uchopování (a žvýkání). Pokud se rozhodnete pro koupi hraček z druhé ruky, tak volte ty, kterým důvěřujete a které se dají snadno vydezinfikovat či umýt.

    Pamatujte, že pro vaše dítě je vše na světě potenciální hračkou, kterou je třeba prozkoumat. Každodenní předměty v domácnosti mohou být stejně zábavné jako drahé hračky. Stačí se podívat na kterékoli dítě s vařečkou a talířem nebo kartonovou krabicí v ruce. Některá miminka si navíc vystačí s etiketou na jejich plyšovém medvídkovi.

  • Kočárek, sporťák či nosítko. I tyto dražší položky ze seznamu nutností lze pořídit z druhé ruky. Vždy je ovšem dbát na to, že jsou tyto produkty nepoškozené a v dobrém stavu. Vaše dítě rozdíl mezi novým či použitým modelem nikdy nepozná.

 

Aktivity a zábava s vaším miminkem

Stimulační aktivity prospívají rozvoji vašeho dítěte, ale obecně nehrozí, že by se vaše dítě mohlo cítit znuděně či zanedbané. Malé děti totiž ke štěstí nepotřebují drahé dovolené, originální aktivity či podpůrné hračky. Bohatě jim vystačí malé radosti, které mají v konečném důsledku stejný efekt jako velká gesta.

Velmi prospěšné jsou interakce s ostatními dětmi, dospělými a možná i domácími mazlíčky a dalšími zvířaty ve vašem každodenním prostředí jsou pro ně velmi obohacující. Proto si nechte své děti hrát s domácími mazlíčky (samozřejmě pod patřičným dozorem), pozorujte květiny či trávu na zahradě, případně se vydejte na hřiště za jinými dětmi. Zkuste si také představit, jak vypadá svět očima vašeho miminka. Sledujte, jak vaše miminko reaguje, co upoutá jeho zvědavost, přitahuje jeho pozornost, co ho rozesměje – a dovolte mu to prozkoumat. Zkrátka stačí nechat své dítě objevovat a rozvíjet své sociální dovednosti, motorické dovednosti, jazykové dovednosti a kreativitu..

Výroba vlastní dětské výživy

Pokud máte čas, energii a místo v mrazáku, můžete si vyrobit vlastní dětskou výživu. Zpracování větších objemů potravin a jejich uchovávání v nádobách o velikosti porcí se může zdát jako velmi náročné. Opak je ovšem pravdou. Tato příprava vám umožní ušetřit mnoho času, ale také peněz. Navíc se nemusíte obávat – tato fáze trvá pouze pár měsíců, dokud se vaše dítě nenaučí jíst běžnou stravu.

 

Ořezávání rozpočtu

Projděte si svůj aktuální rozpočet nebo požádejte svého finančního poradce, aby vám pomohl získat přehled o vašich výdajích. Díky tomu budete mít dokonalý přehled o tom, za co vaše peníze utrácíte. Snadno tak poznáte, kde můžete ušetřit. Škrtání některých položek může chvíli bolet, ale jakmile se stanete rodiči, tak na to již ani nepomyslíte.

Některé položky z rozpočtu ke zvážení:

  • Streamovací a TV služby – můžete je zrušit nebo na nich jinak ušetřit?
  • Předplatné časopisů nebo novin – opravdu je využíváte?
  • Mobilní tarify – Můžete dosáhnout na lepší nabídku nebo rodinný tarif u jiného operátora?
  • Stolování – Menší dieta nikdy neuškodí?
  • Dovolená – Rozhodněte se, kolik můžete/chcete utratit za své dovolené, případně si najděte destinace s ohledem na rozpočet.
  • Splátka hypotéky/auta/jiných půjček – Zvažovali jste možnosti refinancování?
  • Pojistné smlouvy – Dohlédněte na to, aby vaše pojistné smlouvy byly vždy aktuální a respektovaly všechny potřeby vaší domácnosti. Pokud se vám zdají současné splátky příliš vysoké, tak zkuste porovnat jiné nabídky od konkurenčních pojišťoven. Hlavně NIKDY žádné pojistky nerušte!
  • Sladkosti/zanedbatelné věci –Jedná se o zejména o produkty, které naleznete na regálech u pokladny. Jakmile se na ně zaměříme, tak je ta pravá chvíle, kdy si musíte uvědomit, zda tyto věci opravdu potřebujete?
  • Nakupování potravin – Víte, že stejnou věc můžete v jiném obchodě koupit za mnohem nižší cenu? Experimentujte a vyhledávejte. Budete překvapení!
  • Oblečení – Zaměřte se na kvalitu místo kvantity. Pokud si budete kupovat oblečení na delší dobu, než je jedna sezóna, tak vám váš rozpočet poděkuje.

Čím více možností prozkoumáte, tím kreativnější způsoby šetření můžete najít. Podělte se o vaše nejlepší tipy na našem Facecebooku nebo Instagramu.