Ať žije chaos!

New parents
lis 07, 2019

Pokud se někdy ocitnete v situaci, kdy budete muset vysvléci zablácené oblečení svého dítěte, zachránit smutné zbytky roztrhaného závěsu, zachránit princeznu (tj. vaši ubohou, přelepenou kočku) z kartonového hradu, může to trvat několik hlubokých nádechů (nebo něco silnějšího), abyste se zbavili své frustrace. Zde si můžete přečíst něco, co vám pomůže vidět „experimenty“ vašeho dítěte v pozitivnějším světle.

Bahenní hry

Napadlo vás někdy, proč mají bahenní koupele a bahenní masky na dospělé tak uklidňující účinek? Bakterie Mycobacterium Vaccae, která se přirozeně vyskytuje v nečistotách, posiluje váš imunitní systém a zvyšuje hladinu serotoninu. Takže ať už pracujete na zahradě, sedíte v bahenní lázni nebo si vaše dítě hraje v kalužích - fyzicky vám to pomůže cítit se šťastnější a uvolněnější. Navíc časná expozice široké škále bakterií a choroboplodných zárodků je spojena s nižším rizikem alergií a astmatu.

Lidská rasa je stará několik set tisíc let. Doba, kterou žijeme v domech, je velmi krátká ve srovnání s tisíciletími, které jsme trávili v přírodě, špíně a jeskyních. Přesto naše mozky stále fungují velmi podobně jako mozky našich dávných předků. Možná jsme tedy jen instinktivně přitahováni k základním prvkům přírody. Ať tak či onak, nechte své dítě připravovat bahenní koláče a líbat psa – vše je v pořádku. Možná se později budou bavit i praním oblečení ve vaně a ušetří vám problémy.

Klacky a kameny

Každý, kdo někdy šel na procházku do přírody s předškolákem, se vrátil s taškami a kapsami plnými mušlí, klacíků, kamenů, listí a – když budete mít štěstí – šneků a hmyzu. Nemusí se to zdát jako hodnotná nebo esteticky příjemná činnost. Ale když vaše dítě projeví zájem o jednoduché věci, jako jsou tyto, je to proto, že podněcuje svou představivost a všechny další smysly, které pomáhají budovat slovní zásobu, a to od barev, tvarů, velikostí, vůní a zvuků. Mohou se naučit počítat své poklady, organizovat a třídit je do kategorií nebo být kreativní a proměnit je v něco úplně jiného. Děti si také mohou předměty mezi sebou vyměňovat a učit se tak, jakou hodnotu dané předměty mají. Pokud vám nabídnou jeden ze svých pokladů, je to pro ně vzácný dárek, kterým vám vyjadřují svou lásku. Takže i když se panáček nemusí nutně hodit ke zbytku vašeho interiéru, vaše dítě se bude cítit milováno a oceněno, když mu dáte najevo, že sdílíte jeho nadšení. Můžete vytvořit výstavní polici, rám nebo stěnu pro jejich vynálezy a výtvory.

Hra na „destrukci“

WKdyž vaše dítě uřízlo nohavice z vašich oblíbených kalhot, aby vytvořilo agility tunel pro vašeho domácího králíka, nebo si „půjčilo“ vaše košile či ručníky na výrobu stanu, nemusí to být nutně proto, že vám chce udělat naschvály. Děti jsou od přírody kreativní a zvídavé. Když navíc uvidí něco, co je inspiruje k vymýšlení nových věcí, tak se nechají snadno unést.

Další forma hry na „destrukci“ je o stavění nebo skládání věcí, které následně shodí (s nesmírným uspokojením) a začnou opět znovu. Může se to ovšem dít také v opačném pořadí – rozbijí váš DVD přehrávač, protože chtějí vidět, jak vypadá uvnitř. Podívejte se na to jako na první lekci vědy, inženýrství a fyziky vašeho dítěte v jednom. Jedná se o praktické testování příčin, následků a zákonů přírody. Tyto aktivity pomáhají vašemu dítěti zjistit, jak věci fungují.

Zjistěte, jaké materiály vaše dítě nejvíce inspirují, a vytvořte krabici nebo jiný bezpečný prostor s věcmi, o kterých víte, že je mohou inspirovat. Ne všechno bude hezké, ale to není důležité. Tyto kreativní zkušenosti jim pomohou důvěřovat jejich schopnosti realizovat své nápady v „skutečném“ světě.

Hraní rolí na hodné a zlé

Neznepokojujte se, pokud se vaše dítě při hraní rolí s přáteli chová jako padouch či záporák. Hraní si na padoucha nebo naopak na dítě opačného pohlaví se svými kamarády je způsob, jak vaše dítě testuje své sociální a kulturní postavení. Je to hra plná předstírání, kdy se vše vrátí zpět do normálu, jakmile hra skončí.

Nebojte se tento chaos přijmout. Někdy se totiž může zdát, že právě my, dospělí, jsme ti, kteří nic nechápou a dětí naopak znají všechno. Možná díky těmto příhodám naopak znovu objevíte kouzlo dětského světa, když se na něj podíváte očima podivného, vtipného, zabláceného dítěte.