Fakta a mýty o pomočová

Seasoned parents
srp 27, 2020

Pro mnoho rodin na celém světě je noční pomočování jejich dětí bráno jako tabu. Právě zatajování a nicnedělání je při řešení těchto potíží pro děti špatným řešením, protože je potřeba o tomto problému otevřeně mluvit. Pro většinu dětí je noční pomočování navíc normální fází dospívání a také něčím, co nemohou zkrátka ovládat. Právě proto, že je toto téma otevíráno velmi stydlivě se k němu váže také mnoho mýtů a pověr, na které si nyní posvítíme.

Děti se v noci pomočují, protože mají velmi tvrdý spánek 

NEPRAVDA: Neexistuje žádná studie či potvrzení, že noční pomočování má za následek velmi tvrdý spánek. Studie zkoumaly dvě skupiny dětí. Děti z jedné skupiny trápilo noční pomočování, druhé naopak nikoliv. Studie neprokázaly žádné rozdíly mezi těmito skupinami a žádné z dětí se neprobudilo ve chvíli, kdy se jejich močový měchýř naplnil.

Noční pomočování je dědičné

PRAVDA: Noční pomočování je opravdu dědičné. Pokud jste tedy měli v dětství problémy s nočním pomočování, tak je 5-7x větší šance, že jej potká vaše dítě.

Děti, které trápí noční pomočování, musí mít psychické problémy

NEPRAVDA: Děti, které trápí noční pomočování se nijak neliší od těch, které tyto problémy nemají. Příčin vzniku nočního pomočování může být mnoho, ale naprostá většina zmizí s rostoucím věkem nebo při nastavení správné léčby.

Dětem, které se v noci pomočují, mokrá postel nevadí, a navíc to dělají schválně

NEPRAVDA: Nic nemůže být dále od pravda než toto tvrzení. Žádné dítě nemá rádo pravidelné probouzení v mokré posteli a rozhodně do ní nemočí schválně. Pokud dítě trápí noční pomočování dlouhodobě, tak je vždy potřeb identifikovat přesnou příčinu a začít ji řešit.

Téměř všechny děti z nočního pomočování vyrostou

PRAVDA: 90 % všech dětí z problémů s nočním pomočováním opravdu vyrostou. Nepropadejte panice! V pubertě trápí noční pomočování již pouze 1-2 % dětí.

Děti trápí noční pomočování kvůli špatné výchově

NEPRAVDA: I když může být noční pomočování velmi frustrující, nelze za něj nikoho obviňovat. Nemohou za něj totiž rodiče ani samotné dítě. Pocity viny tudíž nejsou vůbec na místě.

Děti, které používají noční plenky, tak mají problémy s nočním pomočováním déle

NEPRAVDA: Neexistuje žádný důkaz, který by potvrzoval toto tvrzení. Pokud jsou noční plenky několik nocí po sobě suché, tak zkuste následující noci použití plenek omezit a sami uvidíte. Noční kalhotky slouží jako ochranný produkt proti nočnímu pomočování do doby, než může dítě samostatně ovládat svůj močový měchýř.

Může být noční pomočování spojené s dietou dítěte?

PRAVDA: Pokud dítě v průběhu dne nemá dostatek tekutin a dostatečný přísun vlákniny, tak se zvyšuje riziko zácpy. Zácpa má následně velký vliv na noční pomočování.

Věděli jste, že…

  • noční pomočování je normální postihuje milióny dětí po celém světě? Odhaduje se, že každé 1-2 děti v 1. třídě základní školy trápí noční pomočování.
  • většina dětí plně ovládá svůj močový měchýř během 3-5 let svého věku. Přibližně 25 % dětí ve stáří 4 let má stále potíže s nočním pomočováním.
  • 20 % dětí ve věku 5 let má stále potíže s nočním pomočováním.
  • 10 % dětí ve věku 7 let trápí noční pomočování přibližně 3x týdně.
  • přibližně 70 % všech dětí z nočního pomočování vyroste před dovršením 7 let. 90% všech dětí je ve věku 7 let schopná kompletně ovládat svůj močový měchýř, a to přes den i v noci.
  • problémy s nočním pomočováním má více chlapců než dívek.