Pět faktů o slunečním záření, které potřebujete znát

VŠECHNY RODIČE
dub 11, 2023

UVA, UVB, SPF. Jde vám z toho hlava kolem? Chápeme, může to všechno znít trochu komplikovaně. Budeme se tedy snažit vám vše, od UV záření až po ochranný faktor SPF, co nejlépe vysvětlit. Držte si klobouky a dudlíky, drazí – začneme mluvit vážně.

Co je SPF neboli ochranný faktor? 

SPF (ochranný faktor) udává, jak dobře a jak dlouho chrání opalovací přípravky před UVA/UVB zářením a před spálením. Ochranný faktor byste si ale měli vybírat vždy podle vašeho typu pleti, podle toho, jak je vysoký UV index ve vaší oblasti, podle úrovně plánované aktivity (budete se jen opalovat nebo budete i sportovat?) a podle prostředí – povrchy jako voda nebo sníh mohou odrážet sluneční paprsky a tím zesilovat jejich účinek. Sníh může ve skutečnosti odrážet až 90% UV záření, což vám může přivodit vážné spálení – takže na příští lyžování si nezapomeňte vzít ochranný prostředek s faktorem 50.

Je vyšší ochranný faktor lepší? 

Vsadíme se, že budete překvapeni: Faktor 30 ve skutečnosti pohltí 96 % slunečního UV záření, kdežto faktor 50 pohltí 98 % slunečního UV záření, takže množství odstíněného záření se ve skutečnosti tolik neliší. Rozdíl mezi ochrannými faktory 30 a 50 spočívá v tom, jak dlouho můžete pobývat na slunci, než se spálíte, a nikoli v úrovni jejich obecné ochrany před zářením. 
Vyšší ochranný faktor může navíc vést k falešnému pocitu ochrany a přivodit tak spálení a újmu od slunce, protože lidé si myslí, že opalovací krém s vyšším ochranným faktorem není třeba opakovaně aplikovat.

 

 

Jak dlouho ochrana vydrží? 

Pokud se vaše pokožka na poledním slunci obvykle spálí po 10 minutách, při správné aplikaci přípravku s ochranným faktorem 20 budete moci zůstat na slunci 20krát déle (200 minut), aniž byste se spálili. Stejný princip platí i pro ochranný faktor 30 a 50.

UVA, UVB – čím se liší? 

Některé sluneční paprsky můžeme vidět – ale ne všechny. Na zemský povrch dopadají tři různé druhy slunečních paprsků:

  • Viditelné paprsky, které lze vidět pouhým okem
  • Infračervené paprsky
  • Ultrafialové (UV) paprsky, které se podle vlnové délky dělí na paprsky UVA a UVB.

Paprsky UVB nejsou tak silné jako paprsky UVA. Pronikají pouze do vnější vrstvy kůže a způsobují pomalé opalování, ale jsou jednou z hlavních příčin spálení a rakoviny kůže. Paprsky UVA pronikají hlouběji do kůže, dokonce i přes oděv nebo sklo, a způsobují stárnutí kůže, vrásky a rakovinu kůže. Proto je důležité vybrat si širokospektrální opalovací krém, který chrání před paprsky UVA i UVB, např. naše opalovací krémy Bambo Nature, s ochranným faktorem 30 i 50.

Zajistěte si nejlepší ochranu 

Pro nejlepší ochranu před paprsky UVA/UVB je důležité používat správné množství opalovacího krému a nanášet jej opakovaně – aplikovat znovu a znovu. Nejjednodušší způsob, jak si zapamatovat správné množství opalovacího krému, které je třeba použít, je tento: 1 plná dlaň na 1 tělo. To platí pro dospělé i pro děti.

 

 

Je slunce úplně špatné? 

Všechny tyto informace by teď mohly vyznít tak, jako by jste se slunci měli za každou cenu vyhýbat. Tak to ale samozřejmě není.
Slunce má i mnoho dobrých účinků a lidské tělo potřebuje sluneční záření rovněž ke svému správnému fungování. Sluneční paprsky nám pomáhají vytvářet vitamín D, který stimuluje metabolismus vápníku a podporuje růst kostí – vápník a pevné kosti jsou důležité zejména u dětí a dospívajících v průběhu růstu. Zhruba do 30 let si naše tělo také vytváří zásoby vápníku, aby ho pak mohlo využívat později v životě. Úžasné, že?

 

A konečně, i když nebylo vědecky zcela prokázáno, že sluneční světlo zlepšuje náladu, všichni víme, jak se zamračený výraz může při pohledu na sluníčko rozjasnit!