Jak vyrobit dokonalý plenkový dort

Nastávající rodiče
led 31, 2023

Plenkový dort se bude úžasně vyjímat na každém těhotenském večírku nebo na křtinách. Jeho výroba může vypadat složitě, ale věřte nám, že je mnohem jednodušší, než si myslíte.

Co je to plenkový dort?

Plenkový dort je dárkové balení ve tvaru dortu vyrobené z plenek a ozdobené stuhami a květinami nebo jinými věcmi pro miminko, jako jsou dudlíky, botičky či plyšoví medvídci. Poslouží jako skvělý a kreativní dárek na událostech, jako jsou těhotenské večírky a křtiny, protože je jak dekorativní, tak velmi užitečný. Plenkové dorty se vyvíjí a mohou mít jiné zábavné tvary, jako jsou kočárky nebo auta, ale rozhodli jsme se to nekomplikovat a vyrobit tradiční třípatrový plenkový dort. 

Jakou velikost dětských plenek vybrat na plenkový dort? 

Věděli jste, že během prvních 5 měsíců může dítě spotřebovat až 8–12 plenek denně? Proto je plenkový dort tak praktický. Pokud k upevnění plenek použijete pouze gumičky a stuhy, může budoucí maminka dort snadno rozebrat a plenky později použít. Možná si říkáte, že byste měli použít plenky velikosti 1, protože vyrábíte plenkový dort pro novorozence a ti přeci používají velikost 1. Jenže ostatní nejspíš napadne to samé, takže budoucí maminka už možná má hromadu dětských plenek velikosti 1. Kromě toho může miminko z velikosti 1 a 2 velmi rychle vyrůst. Doporučujeme použít dětské plenky velikosti 3 nebo 4, protože větší velikosti lze také snadněji srolovat. 

Co na výrobu plenkového dortu potřebujete?

 

 

  • Dětské plenky – v závislosti na velikosti a na tvaru dortu, který jste si vybrali, budete pravděpodobně potřebovat 40–70 plenek 
  • Kartonové role od kuchyňských utěrek, toaletního papíru nebo balicího papíru 
  • Kulaté dortové formy nebo zapékací misky různých velikostí 
  • Gumičky 
  • Nůžky 
  • Stuhy 
  • Jiné ozdoby 
  • Základna – například tác, podnos na dort nebo třeba čistý dřevěný plát, pokud chcete rustikální vzhled 
  • Pár dřevěných špejlí nebo tyčinek, abyste k sobě připevnili vrstvy 
  • Pokud jste si vybrali velmi širokou stuhu, možná budete potřebovat také lepicí pistoli, abyste stuhu upevnili

 

 

Zde je návod krok za krokem, jak vyrobit vlastní plenkový dort: 

1. Začněte tím, že do největší dortové formy úhledně naaranžujete 4-5 plenek a mírně je překryjete.

2. Pokračujte v přidávání plenek, aby byla vrstva těsnější.

 

 

3. Uprostřed vrstvy by vám měl zůstat kruhový prostor. Srolujte 2-3 plenky k sobě a vložte je do prostoru, abyste vrstvu dokončili. My jsme pleny srolovali kolem kartonové role, abychom trochu zvýšili stabilitu a plnost. 

4. Plenky zajistěte gumičkami - dortová forma je určena pouze pro ulehčení práce na počátku skládání. Můžete použít jak silné gumičky, tak tenčí, ale doporučujeme použít pouze tolik gumiček, aby pleny držely pevně pohromadě. Nyní můžete z dortové formy vyjmout první patro.

 

 

5. U druhého patra znovu postupujte podle kroků 1–4 a vyměřte velikost podle střední formy. 

6. U třetího patra znovu postupujte podle kroků 1–4 a použijte nejmenší formu. 

7. Teď je na čase dort sestavit. Pokud patra nedrží na místě nebo pokud chcete dort lépe zajistit kvůli přepravě, můžete mezi patra zapíchnout dřevěné špejle, aby špejle držely patra pohromadě.

 

 

8. Ozdobte dort uvázáním stuhy kolem každého patra, abyste tak schovali gumičky. Pokud jste si připravili další ozdoby, naaranžujte je na dort a kolem něj.

 

 

9. Umístěte hotový plenkový dort na tác, který jste si připravili, a máte hotovo.  

 

 

 

A je to! Perfektní dárek pro budoucí maminku, který se hodí na jakýkoli těhotenský večírek. Hledáte další skvělé nápady na dárky na těhotenské večírky? Podívejte se na náš další příspěvek na blogu, ve kterém najdete 5 skvělých nápadů na těhotenské večírky